Újra aranykorát éli az építőközösség
 

Ön még nem hallott az úgynevezett építőközösségről? Lássuk, miről is van szó pontosan:

 Az építőközösség olyan személyek társulásával jön létre, akik szerződésben arra vállalnak kötelezettséget, hogy közös erővel és közös anyagi ráfordítással házat építenek fel, miután pedig a ház elkészült, azon társasház-tulajdont hoznak létre, mely által az épület egyes részei (a lakások) a társult személyek külön tulajdonába, míg bizonyos részei (pl. lépcsőház, tároló) a tagok közös tulajdonába kerülnek.

A 2014. március 15. napjával hatályon kívül helyezett régi Polgári törvénykönyv (1959. évi IV. törvény) még ismerte és szabályozta az építőközösség intézményét. Az új Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény) ugyan már nem nevesíti az építőközösséget, ez azonban koránt sem jelenti azt, hogy a régi törvény hatályon kívül helyezésével ez az intézmény is megszűnt volna. Az új Polgári Törvénykönyv ugyanis a szerződési szabadság elvén alapul, így a feleknek lehetőségük van szinte bármilyen típusú és tartalmú szerződést megkötni.

No de mik is az előnyei egy ilyen társulásnak?

Az első, és talán az egyik legkecsegtetőbb előnye az építőközösségnek a költséghatékonyság.

Nem véletlen, hogy manapság egyre több vállalkozás kezd társasház építésébe és értékesítésébe: egy kisebb (3-4 lakásos) társasházat ugyanis körülbelül majdnem ugyanakkora anyagi ráfordítással lehet felépíteni, mint egy nagyobb családi házat, azonban az abban található egyes lakásokat jóval drágábban lehet értékesíteni, mint egy családi házat. Ezáltal a vállalkozó nyeresége is jóval nagyobb, hiszen mondjuk egy 4 lakásos társasház esetén kb. 2-2,5 lakás eladásából fedezni tudja az építkezéssel felmerült valamennyi költségét, a maradék 1-1,5 lakás eladásából befolyt vételár pedig már az építtető tiszta haszna! Minél nagyobb az így épített társasház, és minél több lakás van benne, annál nagyobb profit üti az építtető markát!

Amennyiben a vágyott otthonunkat építőközösségbe kovácsolódva, másokkal közösen építjük fel, úgy jóval olcsóbban juthatunk új építésű lakáshoz, mintha azt egy vállalkozótól vásárolnánk meg busás négyzetméterárakon. Sőt, ha egy kis vállalkozó-kedv is szorult belénk – és persze a pénztárcánk is megengedi – társainkkal eleve úgy is megállapodhatunk, hogy az épülő ház lakásainak egyike közös tulajdonba kerül, amit azután közös erővel értékesítünk majd jó pénzért.

A régi mondás szerint a szomszédait nem válogathatja meg az ember. Nos, ez szerencsére nem minden esetben vagy így! Az építőközösség egyik nagy előnye, hogy már az építkezés megkezdése előtt tisztában vagyunk azzal, hogy kikkel költözünk „egy fedél” alá. Márpedig akik éltek már társasházban, pontosan tisztában vannak azzal, hogy bizony nagyon nem mindegy, milyen szomszédokkal áldott meg minket a szerencse – avagy bizonyos esetekben a balszerencse –.

Szerencsés esetben az ember egy ilyen társulásba barátaival, vagy legalábbis jó ismerőseivel karöltve vág bele, így a várva várt beköltözés előtt megkímélheti magát a „de vajon milyenek lesznek a szomszédok” kezdetű, idegőrlő eszmefuttatástól.

Amikor lakást keres magának az ember, bizony kénytelen a pénztárcája és az adott kínálat szabta keretek között kiválasztani leendő otthonát. Aki járt már hasonló cipőben, bizonyára jól tudja, hogy a tökéletes lakást sajnos nem is olyan egyszerű megtalálni; amelyik lakás belső elosztása elnyeri tetszésünk, olyan városrészben található, ahova semmiképpen sem költöznénk, míg amelyik lakás elhelyezkedése kedvünkre való volna, az a belső adottságaiból kifolyólag nem szabható a mi igényeinkre. Ilyenkor bizony nem marad más választásunk, mint kompromisszumot kötni.

Nem így az építőközösségnél! A közös építkezés másik nagy előnye, hogy társainkkal közösen választhatjuk ki az építési telket és szabhatjuk igényeinkre a felépítésre kerülő épületet, míg a külön tulajdonunkba kerülő lakás elosztását teljes mértékben saját igényeinkre szabhatjuk! Közös vállalkozás lévén természetesen az építőközösség esetében is szükség van mindegyik fél részéről bizonyos mértékű kompromisszumkészségre, a lehetőség azonban, hogy otthonunkat a saját elképzeléseink szerint alakíthatjuk, bőven kárpótol ezért!

Amint azt fent láthattuk, egy építőközösségnek számtalan ígéretes előnye van. Egy ilyen közös vállalkozásba azonban mindenképpen ajánlott alaposan, minden eshetőségre előre felkészülve belépni, így mindazoknak, akik hasonló közös projekten törik a fejüket, javaslom, hogy előtte feltétlenül kérjenek segítséget egy felkészült ügyvédtől, akivel együttműködve egy részletes szerződési koncepciót dolgozhatnak ki a közös építkezésre.

Amennyiben társaival együtt Ön is közös ház építésében gondolkodik, vagy már konkrét elképzeléseik is vannak a közös projekt keretében felépítendő társasházra vonatkozóan, forduljon hozzám bátran, és tervezzük meg együtt leendő otthonukat!

Üdvözlettel:
Fábos Attila
Okl. tervező építészmérnök

 

 

error: Védett tartalom