Még több CSOK

Az előző cikkben a Családok Otthonteremtési Kedvezménye igénybevételének főbb változásait jártuk körül. Nem megfeledkezve azonban azon vállalkozókról és vállalkozó kedvű családokról sem, akik a CSOK igénylésre alkalmas lakások, avagy családi ház építésén törik a fejüket, a mostani írásomban azokat a műszaki paramétereket mutatom be, amelyeknek az építendő ingatlannak meg kell felelnie ahhoz, hogy igénybe vehető legyen rá az otthonteremtési kedvezmény.

A CSOK-kal építhető, illetve vásárolható lakás hasznos alapterületének 1 gyermekes család esetében el kell érnie minimum a 40 m2-t, 2 gyermek esetén az 50 m2-t, 3 vagy annál több gyermek esetén pedig legalább a 60 m2-t.

Családi ház esetében pedig a jogszabály az ingatlan CSOK-igényléshez szükséges kötelező legkisebb alapterületeként 1 gyermeket nevelő családok esetében 70 m2-t, 2 gyermekes családoknál 80 m2-t, 3 vagy annál több gyermekesek esetében pedig 90 m2-t határoz meg.

Ugyan erről a CSOK-ról szóló kormányrendelet külön nem rendelkezik, mégis fontos tudni, hogy a lakáson/családi házon belül található egyes helyiségek kötelező legkisebb alapterületére, belmagasságára, benapozására, szellőzésére stb. is egytől-egyig külön szabályok vonatkoznak, melyeket az építtető köteles minden esetben betartani.

Ilyen kötelezően betartandó előírás például, hogy a lakószoba hasznos alapterületének legalább 8 m2-nek kell lennie!

Tervezzünk együtt!

Amennyiben befektetőként a CSOK-igénylés feltételeinek megfelelő ingatlant/ingatlanokat kíván építeni, avagy a CSOK igénybevételével családjával Ön is családi ház építését tervezi, úgy személyes tanácsadás keretében szívesen állok rendelkezésére. Forduljon hozzám bizalommal!

Üdvözlettel:
Fábos Attila
Okl. tervező építészmérnök

error: Védett tartalom