Ötletekből valóság: avagy hogyan lesz az egyszerű skiccből építési bejelentésre alkalmas kiviteli terv

 

 

Ez a cikk azon kedves leendő ügyfeleim számára íródott, akik szeretnének jobban belelátni abba, hogyan is zajlik az építész és a megrendelő közös munkája, milyen lépcsőfokokat kell végigjárni ahhoz, hogy a jobbnál jobb ötletekből, elképzelésekből a valóságban is megvalósítható kiviteli terv legyen.

 

A megfelelő építési telek vásárlásáról szóló cikkben már szó esett arról, hogy célszerű már az építési telek kiválasztásánál felvenni a kapcsolatot az általunk választott építésszel, aki az ingatlan pontos helyrajzi számának ismeretében a vonatkozó helyi jogszabályi előírások alapos áttanulmányozását követően részletes elemzést – helyszínanalízist – készít nekünk az adott telekről és az azon létesíthető épület vagy épületek adottságairól.

Az elkészült helyszínanalízisből többek között olyan hasznos információkat tudhatunk meg, mint azt, hogy összesen legfeljebb mekkora alapterületű épület építhető az ingatanra, az hány lakásból állhat, a telek mekkora részét lehet leburkolni, illetve nem utolsó sorban azt is, hogy milyen lehet a ház külső megjelenése (sok település Helyi Építési Szabályzata ugyanis a ház külsejével szemben is szigorú követelményeket támaszt). A helyszínanalízis birtokában már minden fontos információ rendelkezésünkre fog állni ahhoz, hogy eldönthessük, az adott telek mennyiben felel meg az elképzeléseinknek, alkalmas-e arra, hogy a megálmodott otthont rajta építsük fel, avagy tovább kell még kutatni a minden szempontból ideális telek után.

A fent leírtak okán ügyfeleimmel a közös munkát én minden esetben azzal kezdem, hogy a leendő otthonukkal kapcsolatos elképzeléseikről történő egyeztetést követően aktívan részt veszek már az építési telek kiválasztásában is. Nincs ugyanis elkeserítőbb annál, mint amikor valaki a telek megvásárlását követően kénytelen szembesülni azzal, hogy az adott telken a vágyott otthon nem építhető meg az általa megálmodott formában.

A helyszínanalízis birtokában ügyfeleim már tudatos döntést hozhatnak arról, hogy egy adott telekhez ragaszkodva hajlandóak-e kompromisszumot kötni, és készek-e elképzeléseiket a telek adottságaihoz igazítani, avagy inkább olyan telket keresnek, amely alkalmas a már megálmodott ház felépítésére. Én bármely döntés esetén igyekszem maximálisan a segítségükre lenni.

Az elképzelések és igények egyeztetését, valamint a megfelelő telek kiválasztását követően már kezdetét veheti a valódi tervezési munka: elsőként kézzel felskiccelem azt a formát, vagy formákat, amely szemeim előtt az épületről az ügyfelemmel történő egyeztetések során körvonalazódott. Amennyiben az általam felvázolt forma a ház leendő tulajdonosa tetszését is elnyeri, úgy papírt és ceruzát immáron félrerakva megkezdem a koncepcióterv kidolgozását.

Az épület koncepciótervét egy 3D-s programban készítem el, amelyben az adott telek terepviszonyait is pontosan ábrázolom annak érdekében, hogy ügyfelem a képeket látva valóban egy minden szempontból pontos képet kapjon az épület külső megjelenéséről és belső elosztásáról.

Elsőként mindig a lakás belső elrendezését szoktam kialakítani, gondosan ügyelve arra, hogy az lakói számára komfortos, jól használható és kihasználható, a mai kor igényeinek minden szempontból megfelelő otthona legyen.

Miután az épület belső része már kerek egésszé, kényelmes élettérré állt össze, következhet a ház külső megjelenésének „megkomponálása”, melynek során képzeletemnek csupán a helyi építési szabályzat – olykor meglehetősen szigorú – előírásai szabhatnak határt. A ház külső megjelenését, az ahhoz használt anyagokat és színeket igyekszem olyan pontossággal ábrázolni, hogy az már-már fénykép hatását kelti, melynek köszönhetően ügyfeleim már a kezdetektől láthatják, hogyan mutat majd leendő otthonuk.

A koncepcióterv elkészültét követően nekiállok a tervezés kevésbé kreatív, ámde annál lényegesebb fázisának, a kiviteli terv – illetve emellett bizonyos esetekben az engedélyezési terv – kidolgozásának (attól függően, hogy az épület egyszerű bejelentéssel, vagy pedig hagyományos bejelentéssel épül-e meg), melynek során a tervezésben részt vevő többi szakemberrel (geodéta, gépészmérnök, villamosmérnök) is végig szorosan együttműködöm.


Ezen tervek, valamint a szakági tervek elkészültét és az illetékes hatósághoz történő benyújtását – adott esetben engedélyezését – követően kezdhető meg a tényleges építési munka. 
A kiviteli terv elkészítését és a megvalósulási fázis során a kivitelező szakemberek segítését követően azonban nem minden esetben ér itt véget az építész munkája.Sok esetben előfordul ugyanis, hogy a kivitelező nem pontosan a tervek szerint jár el, és a tervektől eltérően helyenként más megoldásokat alkalmaz. Ilyen esetben az épület elkészültét követően egy megvalósulási tervet is készíteni kell az épületről, melyet az illetékes építésügyi hatósághoz ugyancsak be kell nyújtani.


Ön is építkezésen töri a fejét, de hozzáértő szakmai segítség nélkül nem mer belevágni?

Tervezzünk együtt!


Amennyiben a közeljövőben Ön is házépítést tervez, örömmel végigkísérem az ezzel kapcsolatos teendők rögös útvesztőin, a megfelelő telek kiválasztásától kezdve egészen a kész kiviteli tervek átadásáig. Forduljon hozzám bizalommal!

 

Tisztelettel:

Fábos Attila
Okl. tervező építészmérnök

error: Védett tartalom